En telttur med børn er sjovt, men det er også meget anderledes end den hverdag man er vant til i et trygt hjem med vægge og tag over hovedet. Inden du tager på telttur med børn, er det derfor godt at være forberedt, og at forberede dine børn på hvad en telttur er og hvordan det er anderledes at sove i telt end derhjemme i sin egen seng.
Hvornår kan børn sove i telt?
I princippet kan du tage på telttur med børn allerede fra de er babyer, det er dog en større udfordring når de er helt små, ikke fordi børnene er umulige, men mere fordi at du skal have så mange ekstra ting med, når der er tale om en baby. Det kan også være rart ikke at skulle have have et blebarn med på telttur, men man kan sagtens.
Når der er tale om et barn under 2-3 år, så er det ofte vant til at sove i barnevogn el. slyngevugge, hvilket ikke er optimalt til en telttur, det er altså en fordel hvis du har et barn der kan falde i søvn i sin seng, for så vil det også kunne falde i søvn i et telt. Derudover kræver et mindre barn også særlig transport, i form af en autostol hvis i er i bil, og en cykelstol hvis i er på cykeltur med små børn.
Personligt har jeg været på telttur på cykel – Bornholm rundt – med et barn på 2 år, og det gik rigtig godt, men det var også rigtig rart at sove i en seng i et hus igen.
Start med en prøvetur på en gratis teltplads
Hvis i planlægger en længere telttur en sommer, så kan det være en fordel at prøve en overnatning i telt med jeres barn inden i beslutter jer for om i skal på telttur. Så får i et klart indtryk af hvad jeres barn synes om det, samt hvad i selv synes om det.
Der findes mange gratis teltpladser rundt omkring i landet, i de statsligt ejede skove, som man kvit og frit kan overnatte på i telt, en enkelt eller to nætter i træk. Det er bare at pakke bilen med telt og luftmadrasser og tage afsted.
Pakkeliste til telttur med børn
Denne pakkeliste er lavet særligt ud fra hvad du skal have med telttur, når du har børn med. Det vil sige at du udover disse ting, skal pakke de ting du ellers ville have med på en telttur.
- Hovedpude – mange børn er vant til og trygge med en hovedpude, så tag deres hovedpude med, er det en juniorhovedpude fylder den ikke særlig meget.
- Campingstol – børn bliver trætte, så det kan være godt at have en god campingstol de kan tage en slapper i midt på dagen el. side behageligt i om morgenen.
- Sovebamse – det kan være utrygt at sove et nyt sted (også for os voksne), så skab tryghed for dit barn ved at have deres krammebamse med.
- Lommelygte – nogle er bange for mørke, og bliver mere bange når omgivelserne også er anderledes, sørg derfor for at dit barn har en lommelygte til hvis de vågner og til at skabe tryghed ved puttetid.
- Drikkedunk – det er smart med en drikkedunk til børn fremfor en kop, da den holder på væsken uanset om de taber, vælter el. smider den.
- Varmt tøj – i Danmark og Sverige der er populære destinationer for teltture, kan temperaturen svinge meget fra nat til dag, så sørg for at have nok varmt tøj med.
- Ekstra håndklæder, viskestykker og karklude – altid godt med ekstra ting at tørre med når der er børn med på telttur.
- Vådservietter – når rindende vand ikke er indenfor rækkevidde, er vådservietter din redning.
- Underholdning – lad dine børn pakke deres egen taske med lidt legetøj, tag bøger og aktivitetsbøger med.
Telttur i Sverige med børn
Sverige er en populær destination for teltture, da man må sove rigtig mange steder i de svenske skove og kan kombinere det med kanotur op langs de mange svenske kanaler og floder i smukke naturomgivelser.
Det er populært for børnefamilier, men hvis man gerne vil det og det er første gang ens børn skal prøve at sove i telt, så vil jeg anbefale at prøve en kortere telttur, måske bare en overnatning i haven i telt, inden man planlægger den helt store telttur til Sverige med børn.